top of page

och sen då...?

Här hittar du roliga vidareutbildningar inom bild. Du kommer ocksÃ¥ att hitta  länkar till deras hemsidor.

 

Förhoppning är att det kan bli en inpsiration för ditt framtida gymnasieval.

 

 

Gymnasieutbildningar

Högskoleutbildningar

Utbildningar utomlands

Copenhagen Technical College

(flera utbildningar bland annat till guldsmed)

http://www.yrkesutbildningar.se/Laerlingsutbildning_inom_smala_hantverksyrken_YH_254446.htm

Tidigare elever vid Sunnerbyskolan

Många elever har gått vidare inom estetisk verksamhet efter att ha gått på Sunnerbyskolan.

 

En av dem är Gustaf Lilliestierna.

Estetiska programmet efter grundskolan

"Det bästa med det estetiska programmet är nog att det är som skräddarsytt bara för mig. När jag valde linje så var det två saker jag letade efter: så lite samhällskunskap som möjligt, och så mycket språk som möjligt. Helt plötsligt fanns de estetiska programmen framför ögonen på mig och erbjöd allt det jag önskade, plus att jag fick skoltid till att göra sådant som jag annars bara ägnat mig åt när läxorna var färdiga.

 

På högstadiet var allting så inramat, det gick inte att ägna all sin tid åt att öva på olika sorters estetik på samma sätt som man kan på gymnasiet, för att allt annat skolarbete kom i första hand. Jag upplever att ämnena överlag tas på mycket större allvar på gymnasiet, speciellt bilden eller andra estetiska inriktningar som på något vis alltid har underskattats av lärare och elever. Det finns mycket mer tid till att måla nu, man kan ta en sväng förbi bildsalen på lunchen eller efter skolan om man vill. Så småningom kommer alla de teoretiska ämnena också att rikta in sig på det estetiska, så hela gymnasiet kommer att kretsa kring sådant som jag faktiskt tycker om och är intresserad av.

 

Till skillnad från högstadiet blir hela upplevelsen av gymnasiet något mycket mer äkta. Kanske för att man själv har valt vad man vill göra, men också för att de som går i ens klass har valt vad vad de vill göra. Alla är motiverade och vet ungefär vart de vill komma med gymnasiet. På högstadiet var folk bara där för att det var tvungna och det gick aldrig att ha en lektion där alla 32 i klassen var lika fokuserade eller engagerade."

 

Nathalie Andersson.

Text av Nathalie Andersson

bottom of page